• Werk - werk - werk

  Werkgelegenheid is van het grootste belang om ook in de toekomst een aantrekkelijke gemeente te zijn.

  De VVD wil optimaal gebruik maken van onze ligging tussen Rotterdam en Antwerpen en de kansen in de regio.

  Alleen met een sterke economie kunnen we voorzieningen in stand houden.

   
 • Voorzieningen

  Halsteren en Lepelstraat moeten hun dorpse karakter en goede voorzieningen behouden.

  Voor Halsteren is de Dorpsstraat als het centrale winkelgebied daarin bepalend.

  De Melanen blijft geopend en wordt hét openluchtzwembad voor de regio, op een manier die past bij het Halsterse buitengebied.

   
 • Belastingverlaging

  De VVD wil geen euro belasting meer heffen dan absoluut noodzakelijk.

  De riool- en afvalstoffenheffing gaan omlaag.

  Zuinig omgaan met gemeenschapsgeld.

  De middeninkomens betalen al meer dan genoeg..

   
 

Duidelijkheid over de woonlasten


door Joost Pals, donderdag 20 december 2018
Bij de behandeling van de belastingmaatregelen 2019 was er de nodige aandacht voor de opbouw van de woonlasten. Terecht, vindt VVD-raadslid Joost Pals, want Bergen op Zoom heeft als dure gemeente wat uit te leggen aan de inwoners.

De woonlasten bestaan uit de rioolheffing, de afvalstoffenheffing en de ozb. De eerste twee heffingen zijn zogenoemde 'doelheffing'. Dat betekent dat ze enkel besteed mogen worden aan het betreffende 'doel'. Het riool en de afvalstoffen vormen daarmee elk een 'gesloten systeem'. De ozb daarentegen is een algemene belasting, die dus geen oormerk heeft.

Dan is het opvallend dat Woensdrecht in staat is om het tarief voor de afvalstoffenheffing aanzienlijk lager te hebben. Ongeveer 60 euro per huishouden, terwijl het toch ook een Saver gemeente is. Ook de rioolheffing is in Bergen op Zoom aanzienlijk hoger dan in de omringende gemeenten. Ruim 320 euro, waar dat bijvoorbeeld in Breda ruim 100 euro goedkoper kan.

Er zijn belangrijke factoren die de verschillen verklaren. Dat heeft onder andere te maken met hoe je omgaat met afschrijvingen, met rekenrentes en met het kwijtscheldingenbeleid. Het ontbreekt echter aan voldoende inzicht in de samenhang en de zwaarte van deze en andere factoren. Ook in de voorafgaande commissievergadering bleek er grote onduidelijkheid te bestaan bij meerdere partijen.

Daarom diende de VVD in de raadsvergadering van december een motie in die opdraagt tot het verschaffen van meer duidelijkheid over de opbouw van de tarieven. Daarmee is het mogelijk om scherpere keuzes te maken en de woonlasten omlaag te gaan krijgen.
 
 

Aanverwante artikelen

 
 
 
© 2019 VVD Bergen op Zoom - Halsteren - Lepelstraat 
WebCMS: Koedie ICT