• Werk - werk - werk

  Werkgelegenheid is van het grootste belang om ook in de toekomst een aantrekkelijke gemeente te zijn.

  De VVD wil optimaal gebruik maken van onze ligging tussen Rotterdam en Antwerpen en de kansen in de regio.

  Alleen met een sterke economie kunnen we voorzieningen in stand houden.

   
 • Voorzieningen

  Halsteren en Lepelstraat moeten hun dorpse karakter en goede voorzieningen behouden.

  Voor Halsteren is de Dorpsstraat als het centrale winkelgebied daarin bepalend.

  De Melanen blijft geopend en wordt hét openluchtzwembad voor de regio, op een manier die past bij het Halsterse buitengebied.

   
 • Belastingverlaging

  De VVD wil geen euro belasting meer heffen dan absoluut noodzakelijk.

  De riool- en afvalstoffenheffing gaan omlaag.

  Zuinig omgaan met gemeenschapsgeld.

  De middeninkomens betalen al meer dan genoeg..

   
 

VVD Next panel: jongerenhuisvesting


dinsdag 30 juli 2019
vvd next logo
Twee keer per maand leggen VVD-raadslid Dominique Hopmans en VVD-burgerlid Jim Bernaards een stelling voor aan het VVD Next-panel, dat bestaat uit allerlei vrijdenkende jonge Bergenaren die zowel in als buiten onze stad wonen. Hun mening is erg belangrijk voor onze fractie, en eigenlijk voor de toekomst van heel Bergen op Zoom! In aanloop naar de nieuwe woonvisie hebben we het over jongerenhuisvesting, moet je als gemeente en corporatie je bezig houden met alleen bouwen volgens de demografische cijfers (vergrijzing) of kun je die cijfers actief proberen te bewerken?

Het is een beetje een kip-ei-discussie: bouw je minder voor jongeren omdat er minder jongeren zijn of zijn er minder jongeren omdat er minder voor hen gebouwd wordt? Het panel denkt vrij eensgezind het laatste. Stef (23): "Als ik op zoek ben naar een huis kijk ik verder dan m’n neus lang is en ga af op het aanbod. Mijn inziens zou een focus op woningen voor ouderen de kansen voor woningzoekende jongeren verkleinen. Daarbij wordt het risico dat er wordt uitgeweken naar andere steden in mijn ogen vergroot." Stijn (26) sluit zich daarbij aan: "de markt is op dit moment erg nadelig voor starters. In combinatie met een eventuele studieschuld zijn de kansen voor jongeren/starters nihil. Hierop reageren zou frisse aanwas kunnen genereren. Iets dat in mijn ogen positief is." Toch gaat het niet alleen om beleid wat lokaal bepaald kan worden. Giel (27): "Als we het over starters hebben lijkt het mij vrij onrealistisch om een nieuwbouwwoning te kopen, vooral als we het hebben over mensen met een studieschuld. Ik denk dat je het dan meer moet zoeken in de 150.000 tot 180.000 euro per woning, wat eventueel haalbaar is. Het zou wellicht wel de doorstroom beïnvloeden, dus het zijn de gezinnen die hun starterswoning ontgroeid zijn die daarvoor in aanmerking komen." Het heeft dus ook van doen met landelijke problematiek. Dagmar (16): "Starters hebben vaak een beperkt budget dus een nieuwbouwwoning zit er vaak niet in, zeker als je bedenkt dat je uit mijn hoofd maar vier à vijf keer je brutojaarloon mag lenen en dat is als starter vaak niet ontzettend hoog."

Gaat het om bouwen alleen? Nee, vindt Dagmar. "Ik denk dat het ook verstandig is om te focussen op de jongere generatie, zolang we niet uit het oog verliezen dat Bergen op Zoom simpelweg geen grote studentenstad is en zal blijven concurreren met Breda, Tilburg, enz. Om meer jongvolwassenen te trekken naar Bergen op Zoom is het naar mijn mening belangrijk om ons niet enkel te richten op het bouwen van huizen, maar juist op het totaalplaatje. Om jongvolwassenen te trekken moet denk ik juist meer rekening gehouden worden met de arbeidsmarkt en hoe we deze kunnen verkrappen en de faciliteiten die jonge mensen trekken. Daarin investeren levert meer op dan investeren in nieuwbouw, denk ik." Bouw of nieuwbouw is dus niet de beste oplossing. Tessa (25): "Wat Giel en Dagmar zeggen qua aanbod voor starters, daar kan ik mezelf ook goed in vinden, en in dat nieuwbouw daar niet de oplossing voor is. Ik zou zelf ook wel meer mogelijkheden voor starters zien, aangezien dat nu vrijwel onmogelijk is. Maar daarnaast denk ik dat het niet heel verstandig is om geheel op contra demografisch bouwen te focussen, want er is nu eenmaal een demografische transitie gaande wat inhoudt dat mensen ouder worden/langer leven en met de politieke plannen van bovenaf wordt men ook nog geacht om zolang mogelijk thuis te blijven wonen, dus die mogelijkheden moeten er ook zijn op de lange termijn. Maar het één sluit het ander toch niet uit? Dat hier niet een soort combinatie/verdeling in gevonden kan worden?"

Ah! Een innovatieve oplossing? Dominique: "Een combinatie is mooi. Je moet de demografische ontwikkelingen natuurlijk ook niet negeren. Maar als we dat teveel als leidraad hanteren, wonen we straks in een rollatorstad. Denk dat inzet op doorstroom, maar juist ook op nieuwbouw in een betaalbare klasse (100.000-150.000) hand in hand moet gaan. Andere optie is de blijverslening, die mensen op leeftijd kunnen gebruiken om hun huis levensloopbestendig te maken. Wanneer zij hun huis verkopen wordt die lening dan weer afgelost aan de gemeente (met andere woorden 'een revolverend fonds')". Tessa sluit zich daar bij aan. "Nee daarom, met een rollatorstad dan zullen de jongeren ook alleen maar sneller weggaan, dus dat moet je zien te voorkomen. Betaalbare nieuwbouw en zo’n blijverslening lijken mij beiden goede opties." Chris (22) herkent een term bij wat Dominique omschrijft. "Een flink probleem is het gebrek aan doorstroom in de woningmarkt, maar in hoeverre je die op gang krijgt door bijna exclusief seniorenwoningen te bouwen is natuurlijk twijfelachtig. Of, het ultieme eufemisme ervoor, 'levensloopbestendig bouwen'. Ik ken ook best wel wat starters die in Bergen op Zoom willen wonen, waar er dus totaal niks vrijkomt, of het nou huur of koop is. En die gaan dan van ellende naar Breda of Tholen." Of nou.. van ellende? Nena (24): "Nou, Tholen oké, maar Breda is voor starters ook onmogelijk.."
 
 
 
 
 
© 2019 VVD Bergen op Zoom - Halsteren - Lepelstraat 
WebCMS: Koedie ICT