zoeken
 

De gemeente en Outlaw Motorcycle Gangs.


door Hans Kersten, zondag 5 juli 2020
De gemeente wil de algemene plaatselijke verordening (APV) aanpassen zodat gemeentelijke handhavers kunnen optreden tegen motorrijders met een jasje van een verboden motorclub. VVD-burgerlid Hans Kersten vraagt zich af of dit praktisch uitvoerbaar is.

   
Het voorstel wat voor ons ligt behelst het kunnen handhaven op het dragen van symbolen van verboden organisaties. Dit handhaven dient te gebeuren door BOA’s in nauwe afstemming met de politie. Hoe dit moet gebeuren is voor onze fractie een door rook omgeven iets.

Tijdens de behandeling van de APV in de raadsvergadering van 12 maart jongstleden heeft mijn collega Dominique Hopmans stelling genomen tegen een te zwaar opgetuigde APV. Immers het moet allemaal uitvoerbaar en zinnig zijn. De reactie van de burgemeester was: neem mij mijn gereedschapskist niet af.

Als ik door mag gaan in die metafoor dan zie ik het als volgt. Ik kom bij de praxis en ik zie een set boortjes. Altijd handig, denk ik, als ik eens een gaatje moet boren dan komen ze van pas. Ik reken af, ik kom thuis maar ik blijk geen boormachine te hebben. De financiën om zo’n boormachine te kopen heb ik niet meer. Alles is zojuist opgegaan aan die set met overigens prima boortjes. U begrijpt dat de set met boortjes staat voor deze zoveelste aanvulling op de APV. De boormachine slaat op de BOA’s en de politie die nu al nauwelijks aan hun handhavingstaken toekomen.

Voorzitter, ik probeer het me voor te stellen. Een festival met motorrijders. Groepen van vijftien, twintig in het leer met een keur aan versieringen op hun jasjes. Onze BOA’s lopen daar doorheen en moeten gaan selecteren welke buttons niet mogen. Vervolgens moeten ze gaan verzoeken om deze te verwijderen of uit het zicht te halen. Ziet u het gebeuren? Laatst op het strand in IJmuiden liep het al uit de hand tegen een groep pubers in een zwembroek.

Pas als we een volwaardig functionerende boormachine hebben die onze handhavers kunnen gebruiken is het zinnig om ook de set met boortjes te kopen. Een APV uitbreiden met de zoveelste regelgeving heeft pas zin als het ook uitvoerbaar is. Tot die tijd is deze aanvulling enkel cosmetisch van aard.
 
   
 
© 2020 VVD Bergen op Zoom - Halsteren - Lepelstraat 
WebCMS: Koedie ICT